Preskoči na vsebino

DRUŠTVO ŽENA IN DEKLET ŠEMPETER

Predsednica društva: ga. Darinka Andlovic

Naslov: Trg Ivana Roba 4, 5290 Šempeter pri Gorici

Telefon: 386 (0)5 3033546

Elektronski naslov: nfo(at)drustvo-dzds.si

O NASTANKU DRUŠTVA ŽENA IN DEKLET ŠEMPETER

Društvo žena in deklet Šempeter je bilo ustanovljeno 7. maja 2001, ko je dvanajst ustanoviteljic postavilo temelje in začrtalo cilje delovanja društva. Za svojo predsednico je društvo izbralo gospo Darinko Andlovic, ki še danes uspešno vodi njegove okrepljene vrste.

Kljub svoji mladosti se je društvo že večkrat zelo uspešno predstavilo tako v domačem krogu, kakor tudi v širši javnosti. Redno sodeluje na prireditvah občine Šempeter-Vrtojba, kjer s kulturno-umetniškim programom, predvsem pa s kulinarično ponudbo prispeva k obujanju starih običajev, negovanju vrednot in osveščanju sokrajanov o vlogi našega kraja v preteklosti. Leta 2003 je društvo dobilo tudi občinsko priznanje za svoje delo.

Med najodmevnejše uresničene projekte sodijo nedvomno izdelava šempetrske noše, rekonstrukcija šempetrske praznične (pražnje) obleke in raziskava o družini Coronini, med katero je bilo zbrano bogato družinsko arhivsko in fotografsko gradivo, njihovi osebni predmeti ter izdelana oblačila po njihovih družinskih predlogah. Vse to je bilo predstavljeno na zelo obiskanih prireditvah, med katerimi je bila posebno odmevna prireditev posvečena grofu Giovanniju Coroniniju, ki se je za to priložnost po 50 letih vrnil v rojstni kraj.

Društvo žena in deklet Šempeter zbira tudi stare predmete, ki govorijo o nekdanjem vsakdanjem življenju, zapisuje šempetrske značilnosti, stare običaje, recepte, besede, imena, anekdote, pripovedke ter vzpodbuja oživljanje starih znanj in spretnosti. Članice sodelujejo na vrtnarskih prireditvah, pri obeleževanju državnih, občinskih in kulturnih praznikov, na borelijadi, furmanskih prireditvah ter na tradicionalnih srečanjih Šempetrov in sejmu svete Elizabete v Romansu. Društvo samostojno organizira tudi razne prireditve s predavanji in nastopi, na katarih članice društva kot dobre gostiteljice pripravijo pogostitev, obiskovalce obdarijo s priložnostnimi darili, s skeči pa poskrbijo za dobro počutje in zabav