Preskoči na vsebino

Društvo žena Vrtojba

Društvo žena Vrtojba je bilo ustanovljeno kot Aktiv kmečkih žena Vrtojba novembra leta 1993. Prva predsednica aktiva je bila Bojana Batistič. 22.10.2000 se je aktiv registriral kot Društvo žena Vrtojba, njegova predsednica pa je postala Mira Mrak. Tekom let se je število članic v društvu spreminjalo,naraščalo in trenutno šteje 44 članic. Leta 2008 je vodstvo prevzela Stanka Ferfolja.

Članice se srečujemo najmanj enkrat mesečno. Odbor društva pa vsaki prvi torek v mesecu. V septembru mesecu 2012 smo dobili nove prostore pri balenišču v Vrtojbi,katere si delimo z drugimi društvi. Na vasi in v občini sodelujemo z vsemi društvi, bodi si s peko peciva bodi si s petjem našega pevskega zbora. Kajti v okviru društva deluje tudi sekcija pevskega zbora, v katerem poje 17 članic. Zbor je vodila Mojca Maver Podbersič. Leta 2011 je zbor prevzel Uroš Cej.

Vsako leto začnemo z pripravo na pusta, marca meseca pa organiziramo praznovanje materinskega dne za naše mame in vse žene, v farovžu. Od kar imamo prenovljen kulturni dom, se vse prireditve odvijajo v njem. Med letom se veliko dogaja,kuhamo pečemo. V Velikonočnem času imamo razstave Velikonočnih jedi. Tudi vsako leto v septembru ne poteka boreljada brez naše borel , peciva in domačih minešter . Decembra meseca sodelujemo na razstavi peciva in Božičnih jedi v Novi Gorici, Nekatere članice se udeležujejo tudi raznih tečajev (kuhe, peke itd.) V novih prostorih prirejamo razne delavnice in predavanja. Včasih si ogledamo gledališko predstavo ali opero v Ljubljani. V prednovoletnem času gremo na večerjo. Organiziramo pa si tudi vsakoletni izlet po Sloveniji ali v tujini in še kaj bi se našlo. Pevski zbor društva še pod vodstvom Mojce Maver Podbersič je izdal zgoščenko z naslovom«borele slovenskih in narečnih pesmi«. V letu 2009 som izdale DVD »Vprašaj našo nono«,kjer predstavljamo Vrtejbenske jedi in navade. Za leto 2010 smo pripravile koledar z recepti in slikami starih jedi in za leto 2012 koledar vrtojbenskih »pčev« (vodnjakov), ki so okras naših domov.

Ker v našem društvo se imamo lepo, zato prijazno vabim vrtojbenska dekleta in žene , da se nam pridružijo in si popestrijo kakšno urico v naši družbi.

Predsednica 
Predsednica Stanka Ferfolja