Kultura

Operna predstava - SEVILJSKI BRIVEC - Gioacchino Rossini

Datum: 05-04-2017Dvorec Coronini, Šempeter pri Gorici, sobota, 15.7.2017. ob 21:30. V primeru slabega vremena bo dogodek v nedeljo, 16. 7. 2017, ob 21.30.

 

 SEVILJSKI BRIVEC

GIOACCHINO ROSSINI:
komična opera v dveh dejanjih
Besedilo: Cesare Sterbini
Prevod: Niko Štritof

• Almaviva, grof ANDREJ DEBEVEC
• Figaro, brivec ZDRAVKO PERGER
• Rozina, don Bartolova varovanka KATARINA PERGER VODNJOV
• don Bartolo, zdravnik FRANC JAVORNIK
• don Basilio, učitelj petja TOMAŽ ŠTULAR
• Berta, gospodinja pri don Bartolu BARBARA SORČ
• Fiorello DAVID ČADEŽ
• Poveljnik straže DAVID ČADEŽ
• Notar TOMAŽ KAVČIČ

• godci, stražniki VOKALNA SKUPINA CORUS 97 MIREN

KOMORNI ORKESTER LJUBLJANA

Dirigent IGOR ŠVARA

Asstent dirigenta: TADEJ HORVAT
Koncertni mojster: GREGOR TRAVEN
Režija : ZDRAVKO PERGER
Zborovodja: VLADIMIR ČADEŽ
Korepetitora: TADEJ HORVATANA ZALAR

Scena: FESTIVAL OPERA IN PIACA GIUSEPPE DI STEFANO ODERZO


VSEBINA:


Zaljubljeni grof Almaviva pride v Seviljo, trdno odločen, da se bo poročil z lepo Rozino. Nanjo budno pazi njen skrbnik Don Bartolo, ki si domišlja, da je on bodoči ženin. Grof k sreči sreča prebrisanega Figara. 
Ta mestni vsevednež, grofa, potem ko Je seveda prejel bogato plačilo, preobleče v uniformo in ga Don Bartolu predstavi kot vojaka, ki išče stanovanje. Almaviva se naseli, a ga kmalu odkrijejo, kasneje zaprejo, ampak zaradi znanega imena kaj kmalu tudi izpustijo.
Kasneje se grof znova poskuša vrniti v Rozinino hišo. Tokrat preoblečen v visokega duhovnika. Učitelj glasbe, tudi njen vzgojitelj Don Basilio, nenaklonjen duhovniku, prišepne Don Bartolu naj zoper grofa Almavivo uporabi premeteno orožje - laž! Omenjena dva, lažniva - vzgojitelj in Don Bartolo - , uspeta prepričati Rozino, da se Almaviva z njo le “igra” ter jo prepričata, da privoli v možitev s svojim skrbnikom. 
Ko se ponoči, Almaviva, s Figarjovo pomočjo, vrne v Rozinino hišo, da bi skupaj pobegnila, ga doleti grenko presenečenje - njegova ljuba se mu postavi zoper njega. Toda iznajdljivost Figara se še enkrat izkaže in vsi nesporazumi so srečno rešeni v veliko zadovoljstvo obeh zaljubljencev. Seveda je tudi Figarov mošnjiček še kako poln....


Vstopnice v predprodaji:

- parter: 14,00 €

- tribuna: 10,00 €

- VIP: 24,00 €

Vstopnice na dan predstave:

- parter: 20,00 €

- tribuna: 16,00 €

- VIP: 30,00 €

Otroci do 12 leta: 6,00 €

Prodajna mesta:

 - klikni - EVENTIM - SEVILJSKI BRIVEC  www.eventim.si

 - MLADINSKI CENTER VRTOJBA  - 
rezervacije na info@kstm-sempeter-vrtojba.si ali na tel. 05/ 393 8009 - www.kstm-sempeter-vrtojba.si


Gioacchino Rossini

Italijanski skladatelj Gioacchino Rossini (1792–1868) je v prvi polovici 19. stoletja najbrž veljal za najpopularnejšega skladatelja. Na Dunaju je zasenčil celo Beethovna in Schuberta, zato ne preseneča, da so o njem in njegovem delu še v času življenja krožile številne anekdote. Predvsem so ga zaznamovali kot zelo produktivnega ustvarjalca, ki komponira veliko »enako zvenečih oper«, ob enem pa se bolj zanima za francosko kuhinjo kot za glasbeno ustvarjanje. Wagner je o njegovih operah na primer dejal, da »kdor pozna eno, pozna vse«. Dejstvo je, da je Rossini komponiral zelo veliko in hitro. Nekaj oper je nastalo celo v dveh do štirih tednih. Zato si je pogosto "izposojal" kakšen odlomek ali točko iz svojih prejšnjih del. Tudi znamenita uvertura k Seviljskemu brivcu je bila izvirno namenjena drugima operama. Kljub temu velja njegov Seviljski brivec (1816) za vrh in hkrati veličasten sklep opere buffe, nekoč izjemno popularne zvrsti. Opera je nastala po libretu, ki temelji na priljubljeni komediji Pierra Augustina Carona de Beaumarchaisa Seviljski brivec, in še danes učinkuje enako privlačno kot nekoč ter je hkrati eno najpogosteje izvajanih del v operni literaturi. To lahko pripišemo čaru duhovite glasbe, polne dopadljivih, mestoma ostro ritmiziranih melodij in značilnih vihravih ansambelskih finalov, solistične arije pa so že zdavnaj postale paradne točke basistov, koloraturnih mezzosopranistk in baritonistov. Na opernih odrih vsega sveta se tako vedno znova pojavljajo številne nove uprizoritve, od najbolj ekstremnih in eksperimentalnih do najbolj konservativnih. Delo je namreč privlačno tudi zaradi elokventne partiture, ki sledi razvoju dogodkov ter interakciji vlog skozi številne nepričakovane preobrate v zgodbi, kar ustvarja močno estetsko povezanost med zgodbo in njeno glasbeno pripovednostjo.

Režijo Seviljskega brivca bo podpisal eden od vodilnih in vsestranskih hrvaških režiserjev Krešimir Dolenčić. V svoji dolgoletni karieri je ustvaril več kot 50 dramskih in opernih predstav na Hrvaškem, v ZDA, Veliki Britaniji, Nemčiji in na Kitajskem. Na našem odru je režiral Offenbachove Hoffmannove pripovedke (1992), triptih Puccinijivih oper Plašč, Sestra Angelika in Gianni Schicchi (1993), Debussyjevo opero Pelleas in Melisanda (1997) ter operi Oedipus Rex Stravinskega in Trionfo di Afrodite Carla Orffa (1998).